0
  főoldal közvetítés coaching egyéb területek  kapcsolat    

55555

   

keresés:


0

MI a közvetítés?  MITŐL IGAZSÁGÜGYI KÖZVETÍTÉS?

 

A közvetítés - idegen szóval mediáció - során két, egymással vitában álló fél a közvetítő (mediátor) bevonásával kísérel meg peren kívül megállapodni egymással.

A mediáció rendkívül előnyös a felek számára, mivel gyorsabb és anyagilag is sokkal kedvezőbb, valamint diszkrétebb is, mint egy bírósági per.

 

Igazságügyi mediátorként az a személy tevékenykedhet, aki megfelelő végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkezik, végzi a kötelező továbbképzéseket, és az Igazságügyi Minisztérium bejegyezte a közvetítői nyilvántartásba.

 

Vállalkozásunk jogász végzettségű, és mediátori, valamint coach képzettséggel is rendelkező szakemberrel működik.

 

 

Közvetítői szakterületeink:

 

* házassági-válási mediáció, házassági vagyonjog

* gyermekelhelyezési és kapcsolattartási ügyek

 

* öröklési ügyek

 

* kártérítési ügyek

 

* pénzügyi mediáció

     - követelések

     - fizetési kötelezettségek rendezése

 

* munkajogi mediáció – munkahelyi konfliktusok

    

* gazdálkodó szervezetek közötti mediáció (szerződéses ügyek)

 

 

További lényeges információk

 

IDŐTARTAM

A mediációnak a közvetítői nyilatkozat (a közvetítő mindkét fél által történő megbízása) aláírását követően 4 hónapon belül be kell fejeződnie. Egy átlagos perben ebbe az időtartamba csupán egyetlen tárgyalás fér bele. A mediáció tehát lényegesen rövidebb, mint az évek hosszú során át tartó perek.

 

KÖLTSÉGEK

Ahogyan a mediáció időtartama,úgy a költségei is lényegesen kedvezőbbek az ügyvédi munkadíjaknál.

 

TITOKTARTÁS

Perekben zárt tárgyalást megfelelő feltételek fennállása esetén lehet elrendelni. Még a zárt tárgyalás sem marad titokban, hiszen a tárgyalóterem hirdetőtábláján a felek neve és a per tárgya még zárt tárgyalás esetén is olvasható.

Az igazságügyi mediáció ezzel szemben teljes titoktartásra kötelezi a mediátort, vállalás esetén a feleket is, és az eljárás alatt a mediátoron kívül senki sem ismeri sem a tárgyalás helyét, sem időpontját, sem a tárgyaló felek személyét vagy a vita tárgyát.

 

TÁRGYALÁSI SZABÁLYOK

A tárgyalási szabályokat a mediátor a felekkel közösen alakítja ki. Olyan tárgyalási szabályokat választanak, amely mindkét fél számára megfelelő. Van olyan mediáció is, ahol a felek nem is találkoznak egymással, csak mindketten külön-külön a mediátorral egyeztetnek. A gyakoribb megoldás, hogy a felek a mediátor jelenlétében leülnek tárgyalni egymással. Nincs kötelező tárgyalási forgatókönyv, egyénre és esetre szabottan kell mindig a felekkel közösen meghatározni. Kötelező azonban betartani a kulturált tárgyalás szabályait: egymást végig kell hallgatni, egymás iránti tisztelettel kell megnyilvánulni. A közvetítői tárgyalás nem lehet a másik megalázásának, sértegetésének terepe, a mediátor feladata a felek erre történő figyelmeztetése, a kulturált tárgyalás szabályainak érvényesítése.

 

MEGÁLLAPODÁS

A megállapodást egy külső  személy – a perben ítélkező bíró – helyett a felek állítják össze az általuk vállalt tartalommal. Így sokkal elégedettebbek, mint egy külső személy által kötelező érvénnyel előírt határozat végrehajtásakor.

Az igazságügyi mediátor előtt kötött megállapodást a bíróság végzéssel jóváhagyja, és ezzel a jog általi kikényszeríthetősége is garantált.

 

Gyakran Ismételt Kérdések

 

Ha mediátorhoz fordulok, elvesztem a bírói út lehetőségét?

 

Nem, megállapodás hiányában a hivatalos (bírói, hatósági stb.) út továbbra is nyitva áll a felek előtt.

 

 

Hogyan lehet a megállapodást módosítani?

 

A megállapodást bármelyik fél kezdeményezésére közös megegyezéssel bármikor lehet módosítani.

 

 

Végrehajtható-e a megállapodás?

 

Amennyiben nem jogkérdésben történik a megállapodás, a felek azért tartják be, mert ők maguk vállalták szabad akaratukból a benne foglaltakat. Jogkérdésben történt megállapodás esetén a mediációs megállapodást be lehet nyújtani a bíróságra. A bíróság egyezségként jóváhagyja, és ezzel jogi úton is végrehajthatóvá válik.

1
0

Bírósági per vagy közvetítés?

 

A közvetítés folyamata

 

Kapcsolat

A bíróságon ritkán érzi magát kellemesen az ember.   Tovább…

Hogyan lesz egy kiélezett helyzetből megállapodás? Tovább…

Az oldalon valamennyi elérhető-ségemet megtalálja.Tovább…

                                     

 mediátor   közvetítő   mediátor   közvetítő   mediátor   közvetítő